Ara llegint
El GOB atén en un any 1.388 animals en el Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de Menorca

El GOB atén en un any 1.388 animals en el Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de Menorca

El GOB atén en un any 1.388 animals en el Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de Menorca

El GOB Menorca ha presentat la memòria anual de l’any 2022 del Centre de Recuperació de Fauna Silvestre de Menorca. Segons aquest document, durant l’any passat es varen gestionar 1.388 animals, de 81 espècies diferents. També desvetlla que l’han visitat 1.800 persones, entre alumnes de 13 centres educatius, assistents als tallers en família i altres visites en general.

Segons han detallat des del GOB Menorca, la majoria dels animals que ingressen als centres de recuperació ho fan a causa d’impactes deguts a l’activitat humana: carreteres, línies elèctriques, col·lisions amb grans vidrieres, agressivitat del medi urbà, introducció d’espècies invasores…

“La seva finalitat és intentar disminuir les conseqüències negatives de la nostra activitat, recollint i intentant recuperar el màxim d’animals, però també és bàsica l’educació ambiental. Difondre quins són aquests impactes i les seves conseqüències sobre la fauna és també un objectiu principal. La informació que recollim serveix per fer propostes d’actuació per reduir les causes d’ingrés”, expliquen.

Les tortugues de terra, amb 652 entrades, són amb diferència l’espècie més assistida. La majoria d’elles provenien de captivitat, però també d’accidents (175).

Pel que fa a la resta d’espècies, la principal causa d’ingrés són polls d’ocells que crien al medi urbà i que han caigut del niu o han estat abandonats. La majoria d’aquestes cries són de vinjola i de pardal, però també de mussol, xòric, tord negre, verderol… Molts d’ingressos es deuen a col·lisions, sobretot a carreteres (47). Aquí qui pateix més, segons indiquen des del GOB, són les tortugues, eriçons, mussols, xòrics i òlibes. Destaquen també les col·lisions d’ocells amb grans vidrieres (10), ja que quan volen ràpid no les detecten i es provoquen accidents greus.

Les línies elèctriques també ocasionen repetidament accidents, per col·lisions o per electrocucions. Hi ha hagut 35 entrades per electrocució, segons el recompte presentat pel GOB. Els afectats solen ser ocells de mida gran, com corbs, rapinyaires i gavines.

Altres causes d’ingrés són les restes abandonades a la mar d’armades de fil de pescar, cordes i plàstics, que afecten les gavines i especialment les tortugues marines. Els atacs de cans i moixos a espècies silvestres són la causa de 19 ingressos. També destaca, amb altres 19 casos, la caiguda d’aus dins safareigs, preocupant sobretot per les baixes que causa a rapinyaires. Es pot reduir aquesta causa posant una rampa o una plataforma surant on els animals que hi caiguin accidentalment es puguin enfilar, segons expliquen des del grup ecologista.

Les espècies exòtiques invasores també són un problema per a la fauna silvestre. Destaca el cas de la tortuga d’aigua de Florida que, degut que s’han alliberat exemplars està establerta a diferents zones humides de Menorca. Actualment, la llei prohibeix tenir aquestes tortugues, segons recorden, i el Centre de Recuperació és on la gent que en tengui les hauria d’entregar, i mai alliberar-les. Durant 2022 hem rebut 28 tortugues exòtiques.

El Centre de Recuperació de Menorca pot realitzar la seva feina gràcies a la col·laboració de molta gent i entitats. Està gestionat pel GOB gràcies a un conveni de col·laboració amb el Consorci de Fauna de les Illes Balears (COFIB). És bàsica també la col·laboració de la Fundació Lithica, que els cedeix l’espai, la clínica veterinària de Jaume Pons, el Consell Insular de Menorca, i els ajuntaments de Ciutadella, Maó, Es Mercadal, Ferreries, Sant Lluís i Es Castell. També agraïm la col·laboració de les policies locals, dels Agents de Medi Ambient i del SEPRONA.

El GOB ha volgut fer constar un especial agraïment que mereixen les persones que han contribuït al finançament apadrinant un animal o el Centre, i aquelles altres que els han fet arribar animals accidentats perquè fossin assistits. També els comerços que els han proporcionat alimentació. “I, per descomptat, a tot l’equip de persones voluntàries, que són un element clau i sense el qual no podríem funcionar”, acaben dient.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt