Ara llegint
Son Blanc Nou s’incorpora al programa de Custòdia Agrària del GOB Menorca

Son Blanc Nou s’incorpora al programa de Custòdia Agrària del GOB Menorca

Son Blanc Nou s'incorpora al programa de Custòdia Agrària del GOB Menorca

El programa de Custòdia Agrària del GOB Menorca segueix creixent i cada vegada són més les finques que veuen que el futur de l’agricultura passa per un replantejament del model productiu. La finca de Son Blanc Nou ha entrat a formar part del programa amb la signatura d’un nou acord de bones pràctiques agràries i, amb ella, ja són 38 les finques professionals agràries menorquines que formen part de la iniciativa.

Son Blanc Nou («Son Blanc Farmhouse») és una finca de 130 hectàrees situada vora un barranc del terme d’Alaior. No tenia activitat agrària i havia servit d’abocador de residus d’obra. Però fa uns anys va canviar de mans i els nous propietaris tenien l’objectiu de recuperar la producció del camp i plantejar un projecte d’agroturisme totalment autosostenible.

Segons expliquen des del GOB Menorca, el procés ha estat llarg, ja que hi havia molts aspectes a tenir en compte: rehabilitar les cases de lloc abandonades anys enrere, recuperar l’activitat agrària inexistent i cercar maneres per reduir al màxim la petjada ecològica de l’activitat turística.

A Son Blanc usen la geotèrmia per regular la temperatura de l’aigua i dels edificis amb un circuit tancat d’aigua que aprofita la temperatura constant del subsol. D’aquesta manera, es requereix poca energia per assolir una climatització adequada tant en estiu com en hivern, que s’abasteix mitjançant plaques solars fotovoltaiques.

Han recuperat dos grans aljubs antics que recullen aigües pluvials i tenen una planta depuradora d’aigües residuals. Tota la jardineria és amb planta autòctona i no hi ha camps de gespa.

En l’aposta per reduir residus, s’han eliminat les begudes de refresc embotellades i es preparen diferents sucs i combinats amb fruits de l’hort. Composten tot el rebuig orgànic que generen amb una compostadora mecànica que converteix el residu en precompost en 24 hores. Després s’aplica a les zones de cultiu.

La producció agrària ja es troba certificada en ecològic i va en augment. Produeixen horta i fruita, tenen bens i properament tindran vaques i porcs. Per tal d’optimitzar l’aprofitament dels productes propis al restaurant, han optat per tenir un menú tancat cada dia que redueix el malbaratament alimentari i dóna sortida als pics de producció.

En aquest moment ja es proveeixen en la major part de producció pròpia i la resta és de productors locals o de les illes.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt