Ara llegint
Gent major de Calvià i estudiants s’uneixen a sa Morisca per reviure la història de la segona meitat del segle XX

Gent major de Calvià i estudiants s’uneixen a sa Morisca per reviure la història de la segona meitat del segle XX

Gent major de Calvià i estudiants s'uneixen a sa Morisca per reviure la història de la segona meitat del segle XX

¿Com era la vida quotidiana a Calvià el 1949? Com va viure la gent major la segona meitat del segle XX? Quins canvis varen presenciar amb l’arribada del turisme? Són només algunes de les qüestions que aborda la idea de reunir infants de les escoles del municipi amb associacions de veïns i de la tercera edat per preservar la memòria oral de Calvià.

I així ho han entès en el Museu Arqueològic del Puig de sa Morisca, que ha posat en marxa un projecte d’Aprenentatge Servei (APS) entre l’alumnat del CEIP Ses Rotes Velles i les associacions de veïns i de tercera edat de la localitat de Santa Ponça. Un dels objectius principals és capacitar els col·lectius participants per desenvolupar aquest procés de documentació de la memòria de la comunitat dels últims 75 anys. Ambdós col·lectius aporten aspectes diferents que es complementen entre ells i, amb el suport tècnic de l’Ajuntament, obtenir així els materials necessaris per complementar la futura exposició al museu.

Reforçar les connexions intergeneracionals i lluitar contra la solitud de les persones majors és la pedra de toc del projecte, que a més busca documentar la memòria local, protegir, interpretar i divulgar el patrimoni històric de Calvià, arribant a les famílies, així com a altres centres i entitats del municipi.

Per conèixer la història recent

El centre escolar desenvolupa un projecte docent encaminat a conèixer millor la història recent de Calvià i de Santa Ponça per part dels seus alumnes. Es treballen especialment les competències orientades a entendre com es genera la història actual, a partir de fonts de diferents tipus.

El centre escolar i les associacions de veïns i de tercera edat properes organitzaran accions conjuntes per identificar, recollir i arxivar adequadament la memòria oral i material de les persones majors de la localitat i/o el municipi. També es treballa en el disseny i execució d’una exposició comunitària centrada en la microhistòria local, amb el tema concret de cartografiar els canvis del municipi de Calvià durant els últims 75 anys i centrar la mirada en els moviments migratoris i el contacte entre persones de diferents cultures.

Els alumnes aprendran a realitzar investigacions històriques i etnogràfiques, incloent la recopilació i documentació de la memòria oral i material de la comunitat. Participaran en col·laboracions intergeneracionals i multidisciplinàries al treballar amb associacions de veïns i persones majors, fomentant habilitats de treball en equip i empatia. Amb això, obtindran una comprensió més profunda de la diversitat cultural i de com les comunitats es relacionen amb persones de diferents orígens.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt