Comença el servei de recollida porta a porta als nuclis urbans des Castell
Aquest dilluns, 18 de desembre, entra en funcionament el nou servei de recollida porta a porta als nuclis urbans des Castell de Trebalúger, Fonduco, Sínia d’en Riera, Son Vilar, Sol de l’Est, Santa Anna i Cala Sant Esteve en substitució del sistema de contenidors a la via pública. Es tracta de la segona fase d’implantació del porta a porta després de l’inici a la primera zona als nuclis urbans de Maó el passat 13 de novembre.
Entre les 20.30 hores i les 22.30 hores d’avui els veïns i veïnes d’aquests nuclis urbans, així com els establiments comercials, deixaran per primera vegada a la porta de casa seva o del comerç la fracció que toca segons el calendari de recollides. Un cop finalitzat l’horari per treure els fems, el servei iniciarà el recorregut per tots els carrers d’aquests nuclis urbans recollint la fracció dipositada al poal multifracció del porta a porta o als contenidors proporcionats als comerços.
Durant el servei de recollida, els operaris revisaran que els residus dipositats siguin els correctes. En cas que no ho siguin, els residus no seran recollits, i s’informarà el domicili o comerç vinculat al poal o contenidor per poder esclarir els dubtes i preguntes que puguin sorgir. El nou servei ha comportat un augment d’un 35% en la plantilla d’operaris de residus, que comptarà també amb 24 nous vehicles de diferents capacitats adaptades tant a la recollida porta a porta domiciliària com comercial.
La posada en marxa del porta a porta inclou per primera vegada la recollida de la fracció orgànica, que permetrà reduir molt la fracció resta generada a casa o als comerços i establiments, i elaborar compost de qualitat a la planta de Milà, contribuint així a l’economia circular i la protecció de l’entorn de l’illa.
El conseller de Medi Ambient, Reserva de Biosfera i Cooperació, i president del Consorci de Residus i Energia de Menorca, Simón Gornés, ha volgut fer un agraïment a la ciutadania per la bona acollida del servei: “La primera fase d’implantació del porta a porta a Maó va ser un èxit, amb molt bones xifres de recollida selectiva i participació del veïnat. Estem convençuts que les xifres a Es Castell seran igual de bones”.
Dades i objectius del nou porta a porta
Amb el nou sistema de recollida, el Consorci de Residus i Energia de Menorca i els ajuntaments de Maó i Es Castell milloraran considerablement les xifres de recollida separada en origen dels residus, d’obligat compliment segons la normativa balear, estatal i europea. La posada en marxa del porta a porta a Maó ha permès passar d’un 20% de recollida selectiva a un 80% en la primera setmana del servei, superant amb escreix els objectius marcats per llei.
La posada en marxa del nou servei es fa després de quasi un mes de reunions informatives amb el veïnat de les zones involucrades en el nou porta a porta, que han pogut reunir-se amb el personal del servei per rebre informació de primera mà sobre el funcionament del servei, així com tot el material necessari per emprar-lo: un poal airejat i bosses compostables per a la fracció orgànica, un poal multifracció i l’imant amb el calendari de recollida.
El porta a porta suposa un canvi en la concepció de la gestió dels residus, en què la ciutadania es fa corresponsable dels residus que genera garantint la seva correcta separació. A més, aquest sistema garanteix una bona qualitat dels materials recollits, que han de ser considerats recursos valoritzables i reciclables.
Des del Consorci de Residus i Energia de Menorca es vol animar a la població a participar activament d’aquest nou servei de recollida de residus, que permetrà millorar els percentatges de recollida separada i d’aquesta manera, augmentant el reciclatge i reduint la fracció que va a l’abocador, contribuir a millorar el medi ambient, tant dels municipis de Maó i Es Castell com de tota l’illa de Menorca.