Ara llegint
El Consell de Mallorca crea un guardó per premiar els municipis que més i millor reciclen

El Consell de Mallorca crea un guardó per premiar els municipis que més i millor reciclen

El Consell de Mallorca crea un guardó per premiar els municipis que més i millor reciclen

El Consell de Mallorca ha presentat avui la primera edició dels premis Mallorca Tanca el Cercle, que s’han instaurat per guardonar els municipis que fan una bona gestió dels residus i contribueixen a la conscienciació ambiental dels veïnats. El lliurament de premis als guardonats tindrà lloc el pròxim dimecres, 23 de novembre, al claustre de Sant Bonaventura a Llucmajor.

Amb aquests premis, el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient cerca fomentar la competició entre els consistoris per arribar als objectius de reciclatge marcats per l’agenda 2030: disminuir de manera substancial la generació de residus mitjançant polítiques de prevenció, reducció, reciclatge i reutilització.

L’economia circular és l’únic camí que pot recórrer la Mallorca del futur. La crisi climàtica global i la sobreexplotació dels recursos naturals, que de cada vegada són més escassos, ens han fet veure la necessitat d’actuar amb una lògica menys extractivista.Tot això ha fet que entenguem que no podem malbaratar cap recurs i els residus són, sense dubte, un recurs molt valuós.

Tots els municipis de Mallorca opten a ser guardonats en les categories següents:

•    Municipi que menys tones de rebuig ha generat.
•    Municipi que més fraccions reciclables ha recollit.
•    Municipi que més ha millorat la recollida respecte de l’any anterior (2020-2021).
•    Menció especial a la millor iniciativa en política de residus.

La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, recorda que «els premis Mallorca Tanca el Cercle volen servir de reconeixement i recordatori de la necessitat de posar més recursos i esforços per enfortir el paradigma de l’economia circular, incrementant l’eficiència en la utilització dels recursos i reduint la generació de residus. La feina dels ajuntaments de Mallorca en matèria de gestió de residus és cabdal si realment volem apostar per l’economia circular i donar-li la importància que té». «Aquesta perspectiva de circularitat no és només una bona opció per al futur de Mallorca. M’atrevesc a dir que, a mitjà termini, Mallorca serà circular o no serà», ha afegit Ribot.

Per la seva banda, el director insular de Residus, Juan Carrasco, ha explicat que «amb els els premis Mallorca Tanca el Cercle  volem encoratjar tothom a continuar treballant en aquest sentit. Si bé és cert que els nostres residus són un recurs i no un problema, hem de continuar conscienciant sobre la importància que el millor residu és el que no es produeix».

La primera edició d’aquests premis agafa el nom del projecte «Tanca el cercle», el pla estratègic per transformar la matèria orgànica de l’illa en compost, gràcies a la construcció de plantes de compostatge. Aquesta iniciativa, considerada d’interès general pel Consell de Mallorca i projecte estratègic de la comunitat autònoma, ha rebut el suport de denou entitats de Mallorca.

Valorat en prop de 200 milions d’euros, el projecte «Tanca el cercle» té relació directa amb diversos objectius de desenvolupament sostenible (ODS) i preveu la construcció de cinc plantes de compostatge ubicades a Llucmajor, Marratxí, Santa Margalida, Calvià i Felanitx.

S’ha escollit Llucmajor per a la gala de lliurament de la primera edició dels dels premis Mallorca Tanca el Cercle, perquè serà en aquest municipi on es construirà la primera planta de compostatge.

Llucmajor és un dels municipis on més residus orgànics es generen de tot Mallorca. És una de les zones on més recollida potencial d’aquesta matèria es preveu en els pròxims anys. Segons les dades del servei públic de tractament de residus, el municipi de Llucmajor va recollir l’any 2021 més de 1.400 tones de fracció orgànica.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt