Ara llegint
Les reserves hídriques es recuperen després del pas de Juliette

Les reserves hídriques es recuperen després del pas de Juliette

Les reserves hídriques es recuperen després del pas de Juliette

La nota positiva de la borrasca Juliette són els més de 200 litres per metre quadrat de pluja que es varen precipitar en tan sols dos dies, els dos darrers de febrer, sobre la major part de la Serra de Tramuntana. Fonts, torrents i aqüífers es troben molt millor que abans del pas de la tempesta i encara reben l’aportació del desgel.

Pel que fa als embassaments de Cúber i el Gorg Blau, en conjunt es troben al 83’1% de la seva capacitat i encara es van omplint. Cúber es troba al 85% i el Gorg Blau al 81%, segons han informat des d’Emaya.

D’altra banda, el Govern Balear ha presentat avui el balanç de les reserves hídriques, amb dades del mes de febrer. Les reserves hídriques de les Illes Balears se situaven aleshores al 53% al febrer, un punt menys que el mes anterior. La situació respecte l’any passat també empitjora, ja que el febrer de 2022 se situaven al 59%. Val a dir que les mesures es van prendre abans de la borrasca Juliette i que, en tot cas, els efectes d’un temporal en el nivell dels aqüífers sempre triga unes setmanes a manifestar-se.

Per illes, les reserves disminueixen a Formentera, que passa del 56% al 31%, a Eivissa (del 51% al 49%) i a Mallorca (del 53% al 52%). A Menorca s’incrementen un punt, passant del 58% al 59%.

Pel que fa a les Unitats de Demanda (UD), Tramuntana Sud entra dins l’escenari de normalitat, juntament amb Menorca, Migjorn, Tramuntana Nord i Formentera, que ja s’hi trobaven. Les altres cinc UD restants segueixen en escenari de prealerta.

Respecte a la informació de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), les dades indiquen que el febrer ha estat un mes molt humit a les Illes Balears, amb una mitjana de 146,5 litres per metre quadrat de precipitacions, tres vegades més que la mitjana històrica, que se situa en els 47,1 litres. Als cims de la Serra de Tramuntana els registres són molt més elevats.

Per illes ha estat un mes extremadament humit a Mallorca (amb 173 litres per metre quadrat respecte els 47,1 litres), molt humit a Menorca (amb 107 litres respecte els 45,7), i humit a Eivissa (amb 38 litres respecte els 34,1 litres) i a Formentera (amb 31,4 litres per metre quadrat respecte els 21,5) .

En el cas de la precipitació interanual, a les Illes Balears és un 18% superior a la mitjana. Per illes, a Menorca ha plogut un 29% més que la mitjana, a les Pitiüses un 25% més i a Mallorca un 15% més que la mitjana.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt