Ara llegint
Un estudi mostra que la posidònia d’Illetes, a Calvià, té més de 2.000 anys

Un estudi mostra que la posidònia d’Illetes, a Calvià, té més de 2.000 anys

El Grup d’Ecologia de Macròfits Aquàtics (GAME) del Centre d’Estudis Avançats de Blanes i la Fundació Marilles han publicat avui els resultats d’un estudi que mostra que la praderia de posidònia d’Illetes, a Calvià (Mallorca), té 2.355 anys. El mostreig es va realitzar al juliol de 2021 a la zona d’Illetes i de la cala Portals Nous. Es van extreure testimonis de sediments (cores) que van ser analitzats posteriorment per determinar l’edat i la quantitat de carboni emmagatzemat.

Els resultats mostren que la posidònia d’Illetes (Calvià) té 2.355 anys i un
creixement estimat de 0.5 mm/any. L’edat corregida per a la praderia de Portals Nous (Calvià) és molt menor (128 anys) i un creixement de 5 mm/any (deu vegades més ràpid). El motiu d’aquesta diferència està en el fet que la mostra presa
a Portals Nous creix sobre una base rocosa, la qual cosa li impedeix acumular
sediment durant tants anys. No obstant això, és probable que hagi estat present
allí des de fa milers d’anys.

Durant milers d’anys, les praderies de posidònia han estat prestant multitud de serveis a la societat mallorquina. Un estudi finançat per la Fundació Marilles en 2019 estima el
valor de les praderies de posidònia de Balears en 622 milions d’euros. Aquest valor inclou protecció costanera (326,9 milions d’euros), captació i emmagatzematge de carboni (205 milions d’euros) i qualitat de l’aigua (85 milions d’euros); però no inclou altres serveis relacionats amb la producció pesquera i la conservació de biodiversitat.

Tenint en compte l’extraordinària lentitud amb què les praderies de posidònia recuperen les superfícies danyades o destruïdes (de dècades a segles), la pèrdua de qualsevol tros de praderia i dels valuosos serveis que presta és per sempre. Per això cal treballar en polítiques de gestió del litoral que redueixin els riscos i millorin la salut de les seves praderies a nivell local, regional, nacional i mediterrani.

L’estudi es pot llegir a la web marilles.org. La Fundació espera que els resultats ajudin a posar en valor i protegir aquest actiu natural i els múltiples serveis i beneficis que proporciona a la societat i l’economia balear.   

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt