La Ruta dels Fars, un itinerari de prop de 300 quilòmetres que uneix Capdepera i Andratx per la costa
Una nova ruta senderista entra a Mallorca en competència amb la ruta de Pedra en Sec. Es tracta d’un nou itinerari que uneix Capdepera i Andratx pel litoral, amb un recorregut proper als 300 quilòmetres que es denominarà Ruta dels Fars.
La vicepresidenta del Consell de Mallorca i consellera executiva de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, i la directora insular de Medi Ambient, Inmaculada Férriz, han presentat avui en roda de premsa aquesta iniciativa.
La ruta permetrà el contacte amb el patrimoni històric, cultural i etnològic de la zona costanera, entre el qual destaquen els fars de Capdepera, Portocolom, del cap de ses Salines, de la Colònia de Sant Jordi, s’Estelella, cap Blanc i Cala Figuera i els escars de sa Ràpita i s’Estelella, sala s’Almunia i xala Figuera, i les torres de sa Ràpita, l’Esbucada, de Portopetro, de s’Estelella, de Cala Pi, de Portals Vells i de cap Andritxol.
La Ruta dels Fars serà un itinerari senderista de 285,6 quilòmetres, dividit en dotze etapes, que permetrà connectar a peu Capdepera amb Andratx. El traçat voreja la zona costanera de Llevant, Migjorn, la badia de Palma i el ponent de la Serra de Tramuntana i travessa nuclis urbans i turístics com Cala Ratjada, Cala Millor, Porto Cristo, Portocolom, Cala d’Or, Portopetro, Cala Figuera, Colònia de Sant Jordi, sa Ràpita, Cala Pi, s’Arenal, Palma, Palmanova, Santa Ponça, Peguera, Camp de Mar i Port d’Andratx.
La consellera de Sostenibilitat i Medi Ambient, Aurora Ribot, ha destacat que «un dels objectius clars del departament és el de continuar obrint rutes que permetin establir una xarxa de camins que connectin les diverses poblacions de Mallorca a peu. La nova Ruta dels Fars ens permet potenciar el senderisme com a activitat saludable i apta per a la major part de la població».
Alguns traçats urbans
«Una de les novetats que presenta la Ruta dels Fars és que algunes etapes, com la de Palma recorren un traçat urbà. A Mallorca no estam gaire acostumats a aquest tipus de recorreguts que sí existeixen en altres grans rutes. Quan estigui tot senyalitzat esperem que els senyals de fusta generin curiositat i, fins i tot, engresquin la gent a descobrir el seu entorn caminant», ha afegit Ribot.
Per la seva banda, la directora insular de Medi Ambient ha explicat que, «amb aquesta ruta, contribuïm a la protecció i conservació dels camins, que formen part de la ruta, així com del patrimoni històric, etnològic i marítim associat i del seu entorn mediambiental».
Amb la incorporació de la Ruta dels Fars, es podrà fer la volta a Mallorca a peu connectant les tres rutes senderistes senyalitzades del Consell de Mallorca: Ruta de Pedra en Sec: 299,56 km, Ruta Artà-Lluc: 134,72 km i la Ruta dels Fars: 285,6 km. El recorregut total suma 719,58 km i connecta 31 municipis.
Etapes, variants i punts d’interès
- Etapa 1: Cala Agulla – Cala Bona (24,47 km)
- Etapa 2: Cala Bona – Porto Cristo (13,74 km)
- Etapa 3: Porto Cristo – Portocolom (27,03 km)
- Etapa 4: Portocolom – Cala d’Or (14,55 km)
- Etapa 5: Cala d’Or – Cala Figuera (16,70 km)
- Etapa 6: Cala Figuera – Colònia de Sant Jordi (33,03 km)
- Etapa 7: Colònia de Sant Jordi – Cala Pi (25,04 km)
- Etapa 8: Cala Pi – s’Arenal (21,47 km)
- Etapa 9: s’Arenal – Palma (15,75 km)
- Etapa 10: Palma – Son Caliu (19,50 km)
- Etapa 11: Son Caliu – Santa Ponça (25,62 km)
- Etapa 12: Santa Ponça – Port d’Andratx (17,65 km)
A banda de les dotze etapes, la Ruta dels Fars inclou tres variants que la connecten amb la Ruta de Pedra en Sec:
- Variant A: na Burguesa (7,66 km)
- Variant B: Son Caliu/Santa Ponça – Calvià (13,85 km)
- Variant C: Peguera – es Capdellà (5,72 km)
Punts d’interès
Etapa 1: Torre Esbucada, far de Capdepera, Torre Nova des Cap Vermell, Estany de Canyamel, antics vivers de pescadors a la zona de Cala Rajada i escars.
Etapa 2: es Riuet, castell i àrea de sa Punta de n’Amer
Etapa 3: torre de Porto Cristo, antigues pedreres de marès, torre de defensa de Portocolom, far de Portocolom.
Etapa 4: diverses barraques, cala sa Nau, creu des Port (Portocolom), pedrera de Cala sa Nau.
Etapa 5: escars de Cala Figuera, es Fortí de Cala Llonga, escars de Portopetro, sa Torre d’en Bossa , Parc Natural de Mondragó (estany de sa Font de n’Alis, estany i torrent de s’Amarador), torre d’en Beu.
Etapa 6: torrent de s’Almunia, caseta, escars, Torre Nova de sa Roca Fesa, far de ses Salines, pedreres de marès.
Etapa 7: far de sa Puntassa, Torre de Son Durí, escars, antics vivers, Torre de s’Estelella, Torre de Cala Pi, parc natural es Trenc-Salobrar de Campos
Etapa 8: aljubs, cases de Capocorb Nou i Capocorb Vell, talaiot de Capocorb Vell, molí de sa Torre, cases de sa Torre, far des Cap Blanc
Etapa 9: es Carnatge, Ecomuseu Marítim, Club Nàutic Cala Gamba, molins de ses Troneres, façana marítima de Palma: murada de la Mar, palau Episcopal, la Seu, (futur) Museu Marítim de Mallorca, palau de l’Almudaina, la Llotja, Consolat de Mar, bastió de Sant Pere
Etapa 10: barri des Jonquet, Castell de Bellver, na Burguesa
Etapa 11: Torre de sa Porrassa, Torre des Portals Vells, Torre de Cala Figuera, far de Cala Figuera
Etapa 12: Torre des cap Andritxol, cap Andritxol, creu del Desembarcament