Ara llegint
Les teles de llengües, protagonistes d’un cupó de l’ONCE

Les teles de llengües, protagonistes d’un cupó de l’ONCE

Les teles de llengües mallorquines, exemple d’artesania i tradició, són les protagonistes del cupó de l’ONCE del dijous dia 19 de octubre. Cinc milions de cupons difondran aquest producte tèxtil propi de Mallorca.

José Antonio Toledo, delegat de l’ONCE a les Illes Balears, i Antoni Cànaves, tinent de Batle, Turisme i Comerç de l’Ajuntament de Pollença, acompanyats de Cati Vicens, de Teixits Vicens (Pollença), i Biel Riera, de Teixits Riera (Lloseta) han presentat aquest cupó en públic.

Segons recorden des de l’ONCE les teles de llengües mallorquines formen dibuixos i formes geomètriques, són de colors vius i amb infinitat de tonalitats. Recopilen antigues mostres usades des de ja fa molts anys a les cases de Mallorca.

Segons la nota de premsa emesa per aquesta entitat, a municipis com Santa Maria del Camí, Lloseta o Pollença es continuen elaborant aquest tipus de teles, mantenint una tradició de més de 100 anys. Se solen fabricar en cotó i lli, ia les dues cares el dibuix, de formes geomètriques senzilles, és idèntic. Es tenyeixen a mà i els seus colors són molt vius, i el blau és el més tradicional, procedent de l’antic indi natural.

Normalment s’utilitzen per a decoració, cortines i tapisseries, encara que el seu ús també s’ha estès a roba i calçat com ara espardenyes.

El nom de llengües, recorden, es refereix a mallorquí, a la forma de les flames o llengües de foc que molts dels seus dibuixos representen. El seu procés de fabricació utilitza la tècnica de l’ikat, mitjançant la qual el fil es tenyeix amb certs dibuixos abans de teixir-se. Aquesta manera de teixir va arribar a Europa procedent de la Ruta de la Seda.

Disponible en Google Play

© 2020 Fora Vila Verd

Anar a dalt